VECKANS        ÄMNE

SJÄLVKÄNSLA & SJÄLVRESPEKT

SJÄLVKÄNSLA 

Självkänslan handlar om hur du ser på dig själv som person. Hur du ser på ditt egna värde, och dina starka och svaga sidor. Med en god självkänsla så värderar och accepterar du dig själv för den du är. En god självkänsla ligger till grund för att du ska våga säga nej, men även säga ja i olika situationer.

Självkänslan får dig att våga göra saker och den påverkar hur du ser på dina misstag. Ifall du inte ser ditt egna värde, kanske du gör saker för andras skull som du själv inte är bekväm med, och som du ångrar efter. Med en god självkänsla kommer helt enkelt självrespekt. Självrespekt innebär en respekt för dig själv och den du är, din vilja och dina känslor.

 Vi alla har nog erfarenhet av att man emellanåt nedvärderar sig själv för den man är, hur man ser ut, eller för vad man har gjort. I dessa stunder är det självkänslan som svajar. 

VÄRDE

ACCEPTANS

SELFLOVE

SJÄLVKÄNSLAN VID SEX 

Du ska inte göra något som inte känns rätt eller bekvämt, du ska aldrig ha sex för någon annans skull eller för att du känner dig tvungen. Se till att du finner din egna vilja och en trygghet i att kunna säga nej, men även i att kunna säga ja, och att du vet vad du är värd.

Om du har en god självkänsla kan det även få dig att våga leva ut din sexualitet och inte vara rädd för att säga ja och berätta vad du tycker om, och inte tycker om när det kommer till din njutning.

Vi vill inte propagera för att man ska ha mindre sex eller för att sex ska kännas som något skamfullt. Om du vill ligga runt, do it! Vi supportar dig. Men se till att det är på dina egna villkor. Se till att du finner ditt eget värde. För DU är fantastisk och DU bestämmer över din egen kropp.

VIKTEN AV ATT ÄLSKA SIG SJÄLV 

LITE SMÅ MEN

VÄRDEFULLA TIPS

?

För en del känns nog detta omöjligt, och vi på SNAF känner själva igen den känslan. Men vi vet även att det är möjligt att uppnå en god självkänsla, du måste bara arbeta för det, för det är inget som plötsligt uppstår. Att älska sig själv och att veta sitt egna värde tror vi är nyckeln till mycket annat i livet, och när det handlar om sex så är det nyckeln till ett najs och hälsosamt sexliv.

LogoMakr_9kEfNr.png

* Det kanske låter töntigt och klyschigt, men ett bra sätt för en bättre självkänsla är att titta sig själv i spegeln och säga minst tre saker som är bra med dig själv!

 

* Tips för att veta vad du själv gillar när det kommer till sex är att onanera. Om du senare väljer att ha sex med en annan person kan du berätta vad just du behöver i din njutning tack vare onanin.

NÄR SJÄLVKÄNSLAN SVACKAR: 

"Hade jag fått undervisning i att våga säga nej, att det är ok att vänta med att ha sex, att det är viktigt att lyssna på magkänslan och att min kropp är värdefull så hade jag nog haft sex med färre under min tonårstid. Istället utdelades kondomer hej vilt på ungdomsmottagningen, men det talades aldrig om vikten av att respektera sin egen kropp och konsten att säga nej." - Carla 31

"När jag sov över med en kille för första gången så trodde jag att jag hade en skyldighet att suga av honom. Jag googlade hur man gjorde och förberedde mig, även fast jag inte alls kände mig bekväm i det. Nu i efterhand förstår jag att jag hade en dålig självkänsla eftersom att jag inte alls tänkte på mig själv och vad jag faktiskt ville. Och jag förstår även hur påverkad jag var av normen att mannens njutning alltid kommer först." - Josefine 18

"Jag träffade en tjej som jag klickade jättebra med och som jag ville ligga med. Jag vågade dock inte ta något initiativ eftersom att jag inte var tillräckligt trygg i mig själv. Jag sa nej, även fast jag ville säga ja. - Esme 21"

Sjölins Gymnasium Södermalm

  • Facebook Social Ikon
  • Google+ Social Ikon
  • Instagram Social Ikon