VECKANS        ÄMNE

OSKULD

OSKULD

Ordet Oskuld används ofta för att beskriva någon som inte har haft sex, oftast menar man vaginalt penetrationssex. Såsom ordet är uppbyggd: O-skuld, tyder på att man alltså inte står i skuld innan man haft man haft sex och motsatsen till detta är alltså skuld, vilket därmed antyder att man skulle bära på skuld när man väl har haft sex för första gången. Sex bör inte vara förknippat med någon slags skuld, varken om man har haft sex eller inte. Varför måste man egentligen ha ett ord på en person som inte har haft sex? Egentligen är ordet en samhällskonstruktion och en myt, eftersom man inte bär på en skuld vare sig man haft sex eller inte, det är något vi människor har hittat på för att styra över människors sexualiteter.

 

När man använder begreppet "förlorat oskulden" späder man egentligen bara på idén att man skulle bära på skuld bara för man haft sex och därmed gjort något fel. Detta ord stärker även hetero normerna - att sex ENDAST skulle vara vaginalt penetrationssex och att annat typ av sex inte räknas som "riktigt" sex, att det bara finns ett sätt att ha sex på. Och inte nog med det sätter det även en enorm press. Därför vill vi på SNAF att vi alla slutar använda det här gammalmodiga ordet och moderniseras oss!

SEXdebut

Viktigt att veta är att det finns massor av sätt att ha sex på, och därför blir det väldigt problematiskt att säga att man inte haft sex “på riktigt” förrän man har haft penetrationssex, och då i huvudsak penis i vagina. Att anta att första gången man har sex innebär penis i vagina är väldigt heteronormativt och därmed exkluderande, därför att man då antar att alla är heterosexuella och endast har penetrationssex. Det är som att säga att annat sex “inte räknas”. Vad som är sex för en person är kanske inte sex för någon annan, och det är viktigt att respektera varandras definition av sex.

Eftersom att det är endast upp till en själv att definiera vad som är sex är det också endast upp till en själv att definiera sin sexdebut. Ordet sexdebut är alltså det ord som vi vill förespråka och använda oss utav när man talar om första gången man har haft sex. Sexdebut är bra i och med att ordet “sex” innefattar all typ av sex, och ordet “debut” beskriver när man har gjort något för första gången.

Oralsex

Smeksex

Det finns olika typer av sex och som man själv kan definiera som ens sexdebut. Oralsex är en annan typ av sex form där man använder munnen. Man stimulerar en annan persons könsorgan med munnen och tungan, vilket kan göras både av en fittbärare och kukbärare. 

Smeksex är en annan typ av sex form där man använder händer och fingrarna för att stimulera olika kroppsdelar för att det ska kännas skönt. Dessa kroppsdelar kan vara könsorganet men också andra delar av kroppen. Man kan också använda smeksex med sig själv och inte bara en annan person vilket också kallas onani. Viktigt att poängtera ut är att många har sin sexdebut med sig själv genom onani, vilket är ett bra sätt att lära känna sin egna kropp och vad man själv gillar och tycker är skönt. (läs mer på veckans ämne: onani)

press & förvätningar

Däremot är det inte endast ordet “oskuld” som vi vill bryta ner och byta ut. Utan även hela tabun, skammen och pressen kring att ha sex, pressen som ofta börjar i en så ung ålder. Att ha sex för första gången ska aldrig behöva vara något påtvingat, ångestladdat eller vara en jobbig upplevelse. Pressen kan för vissa bero på att alla ens kompisar har haft det och man inte vill inte vara den sista i kompisgänget. Eller att det i skolmiljön snackas mycket om sex och vem som har gjort vad och med vem, vilket ökar pressen och idén om att ALLA ska ha haft sex. Inte nog med det så har vi även en porr kultur som  ställer krav på vad man förväntas göra under sexakten. Porren visar att killar måste vara dominanta och sexgalna samtidigt som tjejer ska vara undergivna och lydande, detta sätter också mycket press på hur sex ska se ut och gå till. Därmed är det återigen viktigt att prata om att sex ser olika ut, och att det ENDAST är du som bestämmer vad som är sex för dig.

 

För dig som identifierar dig som tjej finns det ofta en blandad press och skam, därför att du förväntas att du ska ha haft sex samtidigt som du inte ska vara en sexuell som person. Slutshaming är väldigt vanligt i skolor, att man stämplar någon som har haft sex som hora eller slampa. Därför är det viktigt att vi BACKAR varandra och inte dömer någon annan för vad hen gör och inte gör. Det kan också vara så att man är uppvuxen i en miljö där sex är något man ska vänta med eller är något som är skamfullt. Kom ihåg, du har sex när du känner dig redo och ingen annan har rätten att bestämma över det.

När jag var 12 år fick jag lära mig av min lärare att det fanns en mödomshinna som skulle spricka första gången jag skulle ha sex. Jag gick runt och var rädd att första gången jag hade sex skulle göra ont men att det bara var något jag skulle behöva genomlida. 

- Ida 18

Jag trodde att sex endast handlade om den andra personens njutning och att jag förväntades vara "bra" på sex trots att jag aldrig hade haft sex innan. 

- Kim 19 år

Ifall jag har sex så kallas jag för slampa och om jag inte har det så är det något konstigt med mig. Känns som att det aldrig går att göra rätt som tjej.

- Selina 15 år

icke existerande Mödomshinna

Något som ordet oskuld ofta är förknippat med är myten om mödomshinnan. Denna myt menar på att det skulle finnas en hinna i vaginan som spricker när en fitt-bärare har penetrationssex för första gången. Denna myt förstärker idén om oskuld, att när hinnan har spräckts - DÅ bär man på en skuld. Och att det SKA göra ont första gången en fittbärare blir penetrerad, men så är inte fallet. Det flesta blöder inte första gången de har penetrationssex för första gången, och det behöver absolut inte göra ont första gången. Man kan dock ha lite ont första gången man har penetrationssex men då kan det bero på att man kanske inte är tillräckligt kåt och våt eller spänd, vilket inte alls är konstigt. Men det beror inte på att det är en så kallade mödomshinna som spräckts. Viktigt att komma ihåg är att sex är inget du ska genomlida, det är något som ska kännas härligt och bra.

Sjölins Gymnasium Södermalm

  • Facebook Social Ikon
  • Google+ Social Ikon
  • Instagram Social Ikon