VECKANS        ÄMNE

ORGASM

VAD ÄR ORGASM?

Att komma och att nå klimax betyder samma sak, att nå en orgasm. Låt oss därför diskutera om härligheten som kallas just orgasm, som de flesta kan få, på flera olika sätt. En orgasm är en känsla som stegrar från att gå från skönt till skönare till super skönt, sedan blir känslan som allra starkast och sen upphör den. Exakt hur en orgasm känns är väldigt olika. Det kan kännas olika från person till person, men också från tillfälle till tillfälle. Ibland kan en orgasm vara kraftfull och kännas väldigt mycket medan det andra gånger kan det kännas mycket mindre. En orgasm kan kännas som en härlig värmevåg, lättnad, en explosion av massa känslor, avspänning, ryckningar och bultande i underlivet. Det kan kännas som att hela kroppen spänner sig, och som ryckningar i hela kroppen en inte kan styra över.

 

KLIMAX
KÅTHET
SEXLUST

Det som händer i kroppen när en får någon typ av orgasm är att musklerna runt könsorganet, analöppningen eller livmodern drar ihop sig, och spänningen i musklerna ökar i takt med att du är närmare orgasmen. Dessa spänningar kallas även för sammandragningar. Efter själva orgasmen slappnar musklerna av och samtidigt som detta sker släpps en hel del hormoner ut i kroppen vilket kan göra att en känner sig avslappnad och energisk efter orgasmen. Frigörelsen av hormonerna leder alltså oftast till en må-bra känsla. (1177vårdguiden).

VAD HÄNDER I KROPPEN?

HUR FÅR MAN EN ORGASM?

Olika sätt för en person att få en orgasm kan exempelvis vara genom att stimulera ollonet eller klitoris, eller genom analsex. Vilket givetvis kan göras på många olika sätt eftersom att sex i sig kan vara så mycket, och allt är individuellt. Du kan nå en orgasm genom att ha sex med dig själv eller när du har sex med någon eller några andra. En del behöver fysisk beröring för att nå en orgasm, då nerverna registrerar beröring som skickar signaler till hjärnan om att det är skönt och behagligt. Detta kan antingen ske via direkt beröring på könsorganen eller med beröring på andra kroppsdelar. Men en del personer kan även komma bara genom tanke och fantasi.

Så låt fantasin flöda!

Jag har aldrig fått en orgasm under sex med min pojkvän, och sexet slutar i princip alltid efter att han har kommit. Vi har försökt på många sätt men det har bara slutat med att jag nu känner en stor press inför att komma. 

- Lovisa 22

Sedan jag började att utforska min egna kropp och onanera mer, så har jag nu lärt mig vad jag tycker om och kan därför komma lättare när jag har sex med andra personer.

- Frej 18

ORGASM & UTLÖSNING

Ifall man oroar sig över att man "måste" få orgasm under sex med andra eller sig själv så kan det bli svårt att bygga upp orgasmen och faktiskt komma. Om man är mer medveten i själva nuet och fokuserar på att det känns skönt så blir det enklare att bygga upp sin kåthet och tillslut komma. Även om detta kan vara lättare sagt än gjort, så är det en viktig del av att ha sex. Det finns människor i alla olika åldrar som kan ha svårt att komma, och det är inget konstigt med det. Vissa kanske kommer när de har sex med sig själva, men har sedan svårt att komma när de har sex med någon annan. För vissa kan det vara jättesvårt att nå klimax, medan det för andra är mycket lättare, och kommer istället upprepade gånger efter varandra. Allt är alltså helt individuellt, och det kan ofta ha att göra med att man inte hittat vad man gillar, eller en trygghet i sig själv under sex.

SVÅRIGHETER MED ATT KOMMA?

Att inte komma är inget man ska behöva skämmas för, och det är därför viktigt att tänka på att du inte ska behöva fejka en orgasm. Om du inte kommer så kommer du inte, då kan man alltid försöka igen, om man vill. Ifall man istället fejkar orgasm under sex med en annan person kan det bli svårt att prata med personen/erna en har sex med, för att hitta olika sätt för dig att nå en orgasm. Vissa fittbärare upplever det svårt att komma vid penetration i vagina, vilket inte alls är ovanligt. Vaginan är komplex och fantastiskt så om man inte kommer på ett sätt kan en alltid testa ett annat, exempelvis genom stimulering av klitoris. För vissa är inte orgasmen heller själva målet eftersom att sex med sig själv eller andra kan vara super skönt ändå. Men kom ihåg, LIFE IS TO SHORT TO FAKE IT.

Det finns mycket patriarkala normer som gjort det tabu för kvinnor att vara sexuella, att ha en sexlust och ett driv, och även fast vi går mot nya tider så ligger dessa normer kvar i vårt samhälle och i sättet att tänka. De som ser ut och identifierar sig som tjejer får inte lära sig att det är lika okej att onanera som killar. Men vi på SNAF uppmuntrar alla till att onanera och utforska sin kropp, och att inte stressa över att inte nå orgasm. Det är bara att fortsätta utforska kroppen för att veta vad en själv tycker är skönt. Ta din tid att lära känna din kropp och låt orgasmen komma av sig själv, utan att försöka tvinga fram den genom att bara fokusera på det, så det blir någon slags prestation tävling. Övning ger färdighet! Onanera mer, ha mer sex, testa olika sätt! Vi alla fungerar olika och vi alla ser olika ut, därför finns det inte ETT sätt för en person med vagina eller penis att nå en orgasm. Så utforska din egen kropp och lär dig vad just du gillar och behöver för att ha det skönt & komma!

 

ORGASM TIPS 1:

"Knowing yourself is the beginning of all wisdom.”

—Aristoteles

ATT FEJKA EN ORGASM

Att få en orgasm är inte samma sak som att få en utlösning, men det är utlösningen som kan komma i samband med en orgasm. Du kan alltså få en orgasm utan att få en utlösning, och tvärtom. Utlösningen är sperman eller vätskan som kommer för en person med penis, och det är vätskan som kan rinna eller spruta ut ur urinröret för en person med vagina. Det är vanligare för en person med penis att få en utlösning än vad det är för en person med vagina.

Ett ytterligare tips som en del människor förespråkar är att meditera innan sex, för att uppnå en djupare njutning, bli mer avslappnad, och för att därmed underlätta för att nå orgasm. Genom att försöka befinna sig i nuet och vara avslappnad, kan det bli enklare att fokusera på att ha det skönt och stegvis bygga upp en orgasm.

 

ORGASM TIPS 2:
ORGASM TIPS 3:

Lite hjälp på vägen!

För att nå en bit på vägen, om man hungrar efter en orgasm, så kan användningen av någon typ av sexleksak vara till stor hjälp. SNAF vill därför tipsa om den omtalade, magiska och helt enkelt oemotståndliga vibratorn Satisfyer Pro 2 Next Generation. Den här kan du med en klitoris antingen använda när du onanerar, eller under sex tillsammans med den/de du har sex med.

Sjölins Gymnasium Södermalm

  • Facebook Social Ikon
  • Google+ Social Ikon
  • Instagram Social Ikon