VECKANS        ÄMNE

ONANI

Onani är en sexuell njutning som du ger dig själv, helt enkelt att du har sex med dig själv! Att onanera leder till ett större medvetande över din egna kropp och vad som tillfredsställer dig. Genom att själv känna av vad som är härligt kommer du med stor sannolikhet att bli mer bekväm i dig själv och din lust! Att onanera eller inte är helt upp till dig, du bestämmer över DIN kropp och vad du vill göra med den!
Det är viktigt att kunna få njuta av sig själv och låta hur du vill utan att tänka på vad någon annan kommer tycka och tänka om dig.
Onani är alltså ett sätt att upptäcka sig själv, lära känna sin kropp och leva ut sin libido.
VAD ÄR ONANI?

“TRODDE JAG VAR ONORMAL SOM ONANERADE FÖR DET VAR BARA KILLARNA I KLASSEN SOM PRATADE HÖGT OCH ÖPPET OM DET." 

- Milla 19

“Jag började onanera när jag var kanske 3-4 år, så för mig kom det väldigt naturligt och alltid känts normalt för mig. Därför har jag aldrig känt skam kring det, helt ärligt. Jag visste inte då att jag onanerade, jag visste bara att det var stimulans som jag tyckte var skönt och bekvämt”. 

- Ella 18

“UNDER EN SÅ HIMLA LÅNG PERIOD KÄNDE JAG SÅ MYCKET SKAM OCH JAG TRODDE JAG VAR DEN ENDA TJEJEN SOM ONANERADE."

- Sabrine 24

HUR ONANERAR MAN?

Det finns flera olika sätt för en fittbärare att onanera. Man kan exempelvis smeka, trycka på klitoris (läs mer om klitoris på knopp & kropp), eller andra områden på kroppen där det känns skönt och bekvämt. Klitoris är det känsligaste området på vaginan och därför kan det vara skönt att ta på klitorisollonet, den lilla knoppen som sticker ut. Däremot är klitorisollonet ofta väldigt känsligt så det ibland kan kännas ömt eller obehagligt efter ett tag, då kan man stimulera andra delar av vaginan istället.

Man kan även stoppa in sina fingrar i vagina för att massera och trycka mot g-punkten. Detta är också ett sätt som kan kännas skönt och bra! Vilka onani metoder som passar bäst är individuellt.

Det är inte helt ovanligt att använda olika sexleksaker och pröva sig fram till vad som känns skönt och bra. Det finns olika typer av sexleksaker såsom massagestavar som kan vara skönt att föra in i slida eller olika typer av vibratorer som kan vara skönt att ha för att stimulera klitoris!

"Ända sedan lågstadiet har killar i klassen aldrig haft några problem med "runk-snacket", men jag och mina vänner talade aldrig om det."

- Linda 21

är det bara killar som onanerar?

Att det bara är killar med penis som onanerar är verkligen inte sant. Ens sexlust, driv eller styrka, har inte med kön att göra. Vissa gillar att onanera mycket, vissa gillar att onanera mindre och vissa gillar det inte alls!

 

Anledningen till att man kan tro att endast personer med penis onanerar eller har en starkare sexualdrift än personer med vagina har med samhällsstrukturer att göra, vilket måste förändras genom engagemang från oss alla. Men en person med vagina kan ha minst lika mycket lust som en kukbärare och vice versa. 

Kort och gott så onanerar alltså de flesta människor, men om du ska onanera och hur mycket, är enbart upp till dig!

Var får man reda på hur man gör?

Det är lika okej att inte alls onanera som det är att onanera mycket. Det är upp till dig!

I början kan det kännas stelt och obekvämt, men efter några gånger av utforskande kommer det till slut kännas naturligt. 

Man kan söka runt på internet efter tips på hur man gör. Bra sidor att använda sig av är exempelvis denna sida, umo, tjejjouren eller rfsu etc. Om man känner sig bekväm i att prata om det kan man fråga en kompis eller liknande, annars är sidor nämnda ovan bra!

Det finns ingen specifik ålder när en person ska börja onanera utan det är olika från person till person. Du känner av när du vill börja onanera.

NÄR SKA MAN BÖRJA ONANERA?

Är det okej att inte eller ofta onanera?

Är det bara killar som onanerar?
När ska man börja onanera?
Var får man reda på hur man gör?
Måsta man stoppa in fingrarna?
Jag skäms av att onanera...
Hur onanerar man?
Är det okej att INTE onanera?
Varför onanerar man?

Sjölins Gymnasium Södermalm

  • Facebook Social Ikon
  • Google+ Social Ikon
  • Instagram Social Ikon