KROPP & KNOPP

OM

AllT en behöver veta om kropp&Knopp

Här kan ni ta del av allt och lite till som har med våra kära kroppar att göra. Tveka inte att höra av er om ni upplever att något saknas eller behöver uppdateras. 

KLITORIS

KÖNSSJUKDOMAR

SEX

KÅTHET

FLYTNINGAR

LET'S TALK ABOUT MENS

TILL ALLA LIVMODERBÄRARE

Mens är en blödning från livmodern en får från puberteten ända fram till klimakteriet (den tid då mensen upphör). På samma sätt som det varierar när man kommer in i puberteten, varierar det även när en får själva mensen. Vissa får det vid 11-års åldern, andra 17-års åldern, det är alltså olika från person till person. Det är därmed väldigt svårt att säga vad som är “normalt” och inte. DU måste lära känna DIN kropp. Ett tips för att göra detta är att föra en menskalender, då du skriver upp de dagar när du har mens. På så sätt får du lättare överblick över hur just din menscykel fungerar.

Ägglossning är när ett moget ägg lossnar från äggstocken och glider ner i själva äggledaren där det kan bli befruktat av spermier. Vid ägglossning kan det kännas ont eller obehagligt i magens nedre del, detta är inte ovanligt. Ifall inget ägg har blivit befruktat av en spermie och fastnat i slemhinnan så kommer själva mensblödningen ur vagina. Livmodern drar ihop sig och själva ägget och livmoderslemhinnan kommer ut i form av mens-blödning.

Binda, tampong, trosskydd eller menskopp?

 

Bara du kan veta vilket mensskydd som passar just dig. Därför rekommenderar vi på SNAF att testar dig fram tills du hittar det som du gillar!

 

VAD ÄR MENS?
PROCESSEN I KROPPEN?

MENSVÄRK?

 

Man mår inte alltid på topp när man har mens… Att ha ont i magen, ryggen, ljumskarna, låren och huvudet är vanligt. Det brukar komma precis innan eller i början av mensen, men för vissa sitter det i längre. Det kan såklart vara sjukt jobbigt, men det är inte farligt. Livmodern måste göra sig av med slemhinnan, och det gör den genom att dra ihop sig. Livmodern är en muskel, och när den jobbar så kan du få träningsvärk vilket är det som kallas för mensvärk. Tips mot mensvärk är att ha en värmekudde på magen eller ryggen, att röra på sig och att ta en värktablett (elr plural). Men om du har så ont så att det blir ett problem så kan du få hjälp på en ungdomsmottagning eller vårdcentral. (UMO)

FUCK MENS-SKAMMEN

SAMHÄLLET SÄGER TILL OSS ATT SKÄMMAS ÖVER ATT VI HAR MENS, MEN NU ÄR DET DAGS ATT VI TAR TILLBAKA MAKTEN. SÄG HÖGT NÄR DU HAR MENS, VÅGA PRATA MENS & SIST MEN INTE MINST, NU SLUTAR VI GÖMMA TAMPONGEN PÅVÄG TILL TOALLETTEN! 

Kära Klitoris

Klitoris är en del av könsorganet, och en del som kan ge sexuell njutning. Egentligen har klitoris endast ett syfte, och vet ni vad det är? Att ge njutning! Det är faktiskt det enda organet hos människan som inte har någon annan anatomisk roll än att skapa sexuell upphetsning.

Hur kan det vara så tänker ni?

TILL ALLA FITTBÄRARE

Klittan är fylld med massor av nerver, faktiskt över 6000 nervändar som kan ge njutning och större delen av klitoris sitter inne i kroppen och är mycket känslig för beröring.

Det finns helt enkelt INGET annan mänskligt organ som är lika känsligt som just klitoris. Klittan har liksom cirka 2000 mer nervändar än penis ollonet.

Visste du att klitoris faktiskt är mycket större än många tror? Den delen av klittan som är synlig kan ses som toppen av isberget och resten av klitoris befinner sig inne i kroppen och är ca 8 cm lång och slutar aldrig växa, hur sjukt? (Googla klitoris anatomin!)

Klitoris beröring står för de flesta orgasmerna en fittbärare får, så känn dig INTE konstig om du inte kommer vid penetrations sex.

LET'S TALK ABOUT FLYTNINGAR

TILL ALLA LIVMODERBÄRARE

VAD ÄR FLYTNINGAR?

FLYTNINGSCYKELN

Lukt? Ja, flytningar har absolut en speciellt lukt och det är inget är skämmas över. Nästan hälften av befolkningen har det. Det har även ett speciellt utseende. Allt detta kan variera från person till person men även på grund av hormoner i kroppen, exempelvis var i menscykeln du är. Dessa hormoner styr miljön i underlivet. Det kan också påverkas om du går på preventivmedel med hormoner.

 

Ifall flytningarna börjar lukta riktigt ruttet, får en konstig färg du inte är van vid och du själv känner att det inte stämmer. Då kan du behöva söka vård hos en gynekolog eller ungdomsmottagning. Även om det är exempelvis är väldigt torrt i underlivet som gör att det kliar och svider när du kissar eller har penetrations sex, kan det bero på att du har svampinfektion, som kanske låter läskigare än vad det är och det är heller inte särskilt ovanligt. Då ska du också uppsöka vård så du inte behöver ha det obekvämt och ont.

Flytningar har en cykel eftersom de faktiskt hänger ihop med menscykeln. När du har ägglossning börjar livmoderhalsen att producera sekret som gör det enklare för spermier att ta sig fram till själva ägget. Under denna tid kan du märka att du får ännu mer flytningar, det kan samtidigt påverka utseendet och lukten.

Strax efter mensen kan du märka att flytningar ändrar färg till lite mer brunaktig - mensblodblandad färg. Detta är inget konstigt då det beror på att det kan finnas mens kvar i underlivet, och livmoderhalsen (närmast slidans öppning) får ut rester av mensen. Vissa märker större skillnad på flytningarnas lukt, mäng och utseende beroende på var i cykeln och vissa mindre. Det är helt enkelt olika från person till person.

LUKT, UTSEENDE & MÄNGD?

FUCK FLYTNINGSSKAMMEN!

Flytningar är något en med en vagina får för första gången någon gång i tonåren (puberteten). Därefter har du det i princip dagligen livet ut. Flytningar gör att slemhinnorna i slidan är fuktiga, håller underlivet rent och skyddar mot infektioner.

Flytningar får vi för att det håller rent och beroende på vart i din menscykel du befinner dig, så varierar flytningarnas utseende, doft och mängd. Flytningar är dessutom det som kan visa om du har fått en könssjukdom! Så var dem tacksamma!!!

NEJ MEN PÅ RIKTIGT? VARFÖR SKA FLYTNINGAR VARA SÅ J*VLA TABU OCH STELT ATT PRATA OM. VARANNAN KOTTE PÅ PLANETEN HAR DET! DAGLIGEN! 90% AV SINA LIV! DET ÄR LIKSOM LIKA NATURLIGT SOM ATT KISSA. DINA FLYTNINGAR FÖRVÄNTAS INTE HELLER DOFTA ROSENBLAD, GLÖM INTE DET. OCH SKÄMS ALDRIG ÖVER DET!

KORT OCH GOTT:

Könssjukdomar kan du få vid oskyddat sex, och det är olika typer av infektioner. Vissa är jobbigare och grövre än andra.

Viktigast av allt: SKÄMS FÖRFAN INTE om du har en! Använd bara skydd nästa gång!

KLAMYDIA

SYFILIS

KÖNSJUKDOMAR

UMO will help you 

SYMPTOM

Inte alltid så uppenbara

Svider när man kissar

Annorlunda flytningar

TVEKA INTE ATT TESTA DIG OM DU MISSTÄNKER ATT DU HAR EN KÖNSSJUKDOM!

GÅ TILL DIN NÄRMSTA UNGDOMSMOTTAGMING

HERPES

GONORRÈ

HPV

DU ÄR INTE ENSAM

Sjölins Gymnasium Södermalm

  • Facebook Social Ikon
  • Google+ Social Ikon
  • Instagram Social Ikon