VECKANS        ÄMNE

KÖNSIDENTIET & SEXUELL LÄGGNING
H
B
T
Q
I
A
+

Sexuell läggning handlar om vem man är sexuellt attraherad av, och/eller vem man blir kär i. I Sverige har du enligt lag rätt att älska och vara sexuellt intresserad av vem du vill. Trots detta finns det normer och strukturer som gör det svårt för lagen att följas. Vi lever i ett heteronormativt samhälle där det tas för givet att människor är heterosexuella, där heterosexualitet anses vara det normala. Fastän så många människor identifierar sig som hbtqia+ personer. Varför måste man t.ex komma ut som hbtqia+ person men inte som hetero?

LogoMakr_53SBFr.png
SEXUELL LÄGGNING

Person som är sexuellt attraherad och/eller känslomässigt intresserad av personer av samma kön.

HOMOSEXUALITET

Person som är sexuellt attraherad och/eller känslomässigt intresserad av personer med samma kön, eller motsatta kön.

BISEXUALITET
TRANSPERSON

Ett paraplybegrepp, en kan vara transperson på flera olika sätt. Person som identifierar sig till viss del eller inte alls med det könet som tilldelats vid födseln (juridiskt kön). Detta begrepp innefattar inte sexuell läggning utan har med könsidentitet att göra.

QUEER

Queer kan antingen vara ett sätt att visa att du är emot heteronormen och normer kring kön, alltså ett politiskt ställningstagande. Men det kan även vara personligt och ett sätt att visa att du själv inte passar in i heteronormen, eller att man bryter mot normer kring kön.

INTERSEXUELL

En person vars fysiska kropp inte kan kategoriseras in i normerna för man eller kvinna. Könshormonerna, generna och/eller könsdelarna är “atypiska”.

ASEXUELL

Person som i stort sett inte har något sexuellt behov eller lust. Vissa personer som identifierar sig som asexuella, onanerar, kan bli känslomässigt intresserad av någon samt ha en sexuell läggning, det varierar från person till person.

KÖNSIDENTITET

Året är 2015 och hela mitt liv har varit en förnekelse. Varför bryr sig människor om vem jag blir kär i? Mina vänner pratar konstant om hur mycket de hatar och äcklas av homosexuella. Skrattar när de ser en kille med smink stiga på bussen. Detta var personer jag spenderade tid med varje dag. Jag fick helt enkelt ta mig samman och intala mig själv att vara straight och skratta med när de uttryckte sig homofobiskt. Vad skulle hända med mig om de fick reda på min sexuella läggning?

 

Tillslut kom det en sommar då jag fick chansen att byta skola. När jag fick den möjligheten, fick jag även chansen till att byta kompiskrets. Denna sommar var även sommarn jag inte orkade ha kvar denna stora klumpen i magen varje dag. Jag valde att äntligen berätta för den första personen någonsin att jag gillar killar. Det är det bästa beslutet jag någonsin har gjort.

Idag är året 2019 och jag har “kommit ut” som gay för samhället och tycker inte att det är jobbigt längre.

Dock finns det saker som jag stör mig på som jag tror andra homosexuella också gör, t.ex: heterosexuella tar för givet att man ska vara hetero, att tjejer oftast säger “Åh jag har alltid velat ha en bög kompis” och att bara för att jag är homosexuell så måste jag vara fjollig och kvinnlig. Ideal som jag inte identifierar mig med.

 

Mitt namn är Ludvig och jag är homosexuell. - LUDVIG 18

LUDVIG BERÄTTAR

Könsidentitet är inte samma sak som sexuell läggning. Könsidentitet har att göra med hur man definierar och uttrycker sitt kön. Det handlar alltså om vilket kön du känner dig som. Vilket kön du känner att du tillhör behöver inte alltid vara kopplat till vilken kropp du har. Det finns inte endast man och kvinna och man måste inte vara antingen eller. Hur du identifierar dig behöver inte heller stämma överens med det yttre alltså kropp eller ditt juridiska kön, alltså det könet som lagen anser dig vara (det som står på passet, man eller kvinna). En fittbärare behöver alltså inte identifiera sig med “kvinna” som sammanfaller med normen och en kukbärare behöver inte identifiera sig som “man” som sammanfaller normen. Detta är viktigt att betona. Det är endast du själv som kan veta vad du har för könsidentitet och veta vad det innebär för dig, ingen annan. Viktigt att veta är även att vad för kön man identifierar sig har inte med ens sexuella läggning att göra. Det har alltså inte att göra med vem du blir sexuellt attraherad av eller inte.

Sjölins Gymnasium Södermalm

  • Facebook Social Ikon
  • Google+ Social Ikon
  • Instagram Social Ikon