VECKANS        ÄMNE

TVÅ HBTQIA+ PERSONER BERÄTTAR

"Vi sörjer den utbildningen vi aldrig fick."

Ni kan säkert relatera till våra upplevelser med bristande sexualkunskap. Man kanske fick se någon film om hur barn blir till och typ vad mens är. Alla vi har väl suttit i ett rum, 25 12-åringar som aldrig sett en kondom förut och försökt trä den på en gurka (något som ingen av oss två någonsin kommer ha användning för). Olika sexualiteter och könsidentiteter diskuterades aldrig. Vi fick aldrig lära oss att annat än heterosexualitet eller cis-personer var okej eller ens existerade. Första gången någon lärare informerade mig (Isa) om vad för olika identiteter och sexualiteter som ingick i “HBTQ” gick jag i åttan. Och det var inte ens på sexualkunskapen. Vid det laget hade jag redan sökt den informationen själv.

Båda våra upplevelser kring sexualkunskap var extremt dåliga och gjorde oss ofta bara mer förvirrade. När vi tittar tillbaka på dem här upplevelserna nu så är heteronormen så tydlig. Vi fick veta att män och kvinnor blev kära, gifte sig och skaffade barn. Den här bilden som målades upp av vuxna i våra liv och världen runt omkring, om hur man hittar kärlek och sen bildar familj var ingenting som vi kunde relatera till. Den information vi fick om kärlek, sex, relationer och familj var alltid fokuserad på heterosexualitet och tvåsamhet. Vi behövde istället söka oss till internet för att ens se människor som oss. Människor som kunde ge oss den information och trygghet som skolan inte gav oss. Skolans syfte är bokstavligen att ge oss all den utbildning och information som man behöver för att röra sig framåt i livet. Trots detta så kunde skolan inte hjälpa oss med att inse och acceptera en så stor del av vår identitet som vår sexualitet.

Hej! Vi heter Frida och Isa och vi driver UF företaget Phase. Det är en hemsida som riktar sig till HBTQIA+-ungdomar och har i syfte att sprida kunskap, acceptans och normalisera HBTQIA+-personer. Den här veckan har vi ett samarbete med SNAF, vilket vi är så taggade på!! Gå jättegärna in på vår hemsida här och läs vad SNAF har skrivit där. Följ oss också på instagram @phase_uf. Nu är vi klara med våran shameless self promo och går vidare till sexualkunskapen vi aldrig fick (bokstavligen).

Vi sörjer den utbildning vi aldrig fick. Barn och tonåringar ska inte behöva söka information om sexualitet, sex som inte är heterosex och könsidentiteter på annat håll än skolan. Dem har rätt till den informationen, och det är skolornas skyldighet att ge den informationen. Vi vill inte att unga HBTQ-personer som kommer efter oss ska ha samma upplevelse av sexualkunskap som vi hade. Tyvärr är verkligheten idag att skolans sexualundervisning är bristande när det kommer till information om och för HBTQ-personer. Undervisningen brister inte bara på det området utan på typ allt som rör sex, onani, samtycke och så mycket mer. THANK GOD för SNAF, helt ärligt.

Tack så mycket för att ni läst, och tack tusen gånger om till SNAF för att vi fick ta över den här veckan. Glöm inte att gå in på Phase och läs SNAF's inlägg. - Isa & Frida

Sjölins Gymnasium Södermalm

  • Facebook Social Ikon
  • Google+ Social Ikon
  • Instagram Social Ikon